top of page
2023 2023 Improvizace ve výuce I prodejka F.png

Představte si, že:

existuje skvělý způsob, jak vnést do Vašich hodin více radosti a hravosti;

k tomu, abyste mohli s dětmi hrát hudbu, nepotřebujete nezbytně noty;

je možné tvořivě pracovat s každým žákem, i s problematickým či méně talentovaným.

Ráda bych Vás pozvala do online kurzu, ve kterém se naučíte, jak Vaši výuku obohatit a zpestřit pomocí improvizace.

I když jste nikdy předtím bez not neučili ani sami nehráli,  tak kurz zvládnete, protože budeme postupovat od úplných začátků.

Pořádám jej již po třetí, a tak se můžete spolehnout, že mám bohatě vyzkoušeno, jak Vás toto téma naučit a to i v online formě.

 

Čekají Vás 3 nezapomenutelné měsíce v příjemné komunitě podobně smýšlejících pedagogů a za mojí nepřetržité podpory.

Toto hraní je super. Budeme takto hrát i v příštím roce? To mě baví ...

... vyjádření malé žačky potom, co poprvé na hodině vyzkoušeli improvizační cvičení z workshopu Využití improvizace při výuce.

Toto by od žáků rád slyšel asi každý z nás pedagogů, že? 

Možná pro Vás improvizace byla vždy strašák, kterému jste se vyhýbali, podobně jako většina hudebníků. A není se čemu divit. Během studií jste se s ní nesetkali. Pravděpodobně jste nevěděli jak začít a tak jste to raději ani nezkoušeli.

V koutku duše Vás to ale láká a říkáte si, že byste taky chtěli umět hrát i bez not.

Pak jste tady správně. Během kurzu:

Studi
Suono il flauto dolce fin dall'infanzia e, dopo essermi laureata in flauto al Conservatorio di Brno, mi sono dedicata professionalmente a questa passione che ho sviluppato ed alimentato durante tutta la vita. Ho frequentato corsi e seminari come la Summer School of Early Music a Prachatice, e ho preso lezioni private in Olanda, con Heiko ter Schegget (Conservatorio di Utrechts). Mi sono poi laureata presso la Masaryk University in “Teoria e pratica della musica antica”. Ho completato un corso con Peter Holtslag alla Hochschule für Music und Theater Hamburg e ho continuato i miei studi con lui all'Akademia muzyczna di Cracovia, dove ho conseguito un Master. Successivamente, ho studiato flauto dolce con Carin van Heerden presso l’Anton Bruckner Privatuniversität Linz (2011 – 2013).
JAKÉ DRUHY IMPROVIZACE SE NAUČÍTE

Přípravná cvičení

Rytmické improvizace

Pentatonické improvizace

Improvizace nad prodlevou

Jak se naučit hrát podle akordických značek

Grafickou notaci a improvizace

Využití live electronics

a mnoho dalšího

"Krok za krokem lze zvládnout vše, a tak v tomto kurzu společně se mnou zvládnete první i ty další kroky na cestě za hraním hudby bez not."

Lucie Naj_edited.jpg

Lucie, pedagog fléten

Nejlepší je praxe - tudíž nejlepší jsou praktické ukázky, které si můžeme v pohodlí domova vyzkoušet. Na tomto kurzu jsem získala odvahu vůbec s improvizací začít.

Jana San_edited.jpg

Bohdana, pedagog kytary

Martina je odborník v tom nejlepším smyslu slova. Její kurz má jasnou linku, vede krásně krok za krokem a dává cílenou zpětnou vazbu. Mně se hodně líbil její osobní přístup ke každému účastníkovi, její povzbuzování, nakažlivá dobrá nálada a plno energie. Navíc jsem se toho tolik dozvěděla o různých praxích, o různých možnostech, které hned mohu vyzkoušet se svými žáky. Věděla jsem, že kurz bude skvělý, ale nakonec předčil všechna moje očekávání!

JAK BUDE KURZ PROBÍHAT ?

Online synchronní formou. Obvykle jednou za 14dní se potkáme na lekci (90 minut) na zoomu. Ušetříte si čas i náklady na zdlouhavé cestování. Připojíte se pohodlně z domova či školy.

Ze všech lekcí dostanete záznam, pokud byste nemohli být naživo. V případě, že budete hradit ze šablon, potřebujete být naživo na 8 lekcích.

Po celou dobu konání kurzu vám samozřejmě budu k dispozici a odpovím Vaše dotazy k probíraným tématům.


Kurz jsem koncipovala tak, abyste jej bez problému mohli hradit ze šablon.

Tady je výčet informací, ověřených na MŠMT, co budete potřebovat:

  1. Kurz splňuje požadavek min. 16 hodin, které proběhnou distanční, online synchronní formou.

  2. Do nových šablon (OP JAK) již není třeba akreditace kurzu.

  3. Dostanete osvědčení o absolvování kurzu včetně časové dotace kurzu.

  4. Na začátku lekcí na zoomu budu pořizovat printscreen účastníků, abyste doložili, že jste na přednáškách byli.

Toto je opravdu vše. Pokud byste v této věci potřebovali konzultaci, neváhejte mi prosím napsat. Již několik desítek pedagogů využilo v letošním roce tuto možnost a čerpalo finance z tzn. šablon.

" Kromě odborných znalostí,

získáte na mých kurzech velkou dávku inspirace a motivace, takže budete odcházet s novou chutí do učení "

PRO KOHO BUDE MÍT KURZ NEJVĚTŠÍ PŘÍNOS
Studi
Suono il flauto dolce fin dall'infanzia e, dopo essermi laureata in flauto al Conservatorio di Brno, mi sono dedicata professionalmente a questa passione che ho sviluppato ed alimentato durante tutta la vita. Ho frequentato corsi e seminari come la Summer School of Early Music a Prachatice, e ho preso lezioni private in Olanda, con Heiko ter Schegget (Conservatorio di Utrechts). Mi sono poi laureata presso la Masaryk University in “Teoria e pratica della musica antica”. Ho completato un corso con Peter Holtslag alla Hochschule für Music und Theater Hamburg e ho continuato i miei studi con lui all'Akademia muzyczna di Cracovia, dove ho conseguito un Master. Successivamente, ho studiato flauto dolce con Carin van Heerden presso l’Anton Bruckner Privatuniversität Linz (2011 – 2013).
CO ŘÍKAJÍ UČITELÉ O MÝCH KURZECH IMPROVIZACE?

„I když se celý život živím hraním, s improvizací jsem se nikdy nesetkala. Na začátku jsem vůbec netušila, k čemu mi kurz bude. Hned po první lekci jsem zjistila, že je to úžasné obohacení výuky. Díky Martině se mi otevřely neznámé dveře a já jsem získala dokonalou pomůcku ke každodenní práci s žáky. K nezaplacení.“

Julie Glosová, pedagog fléten

„Získal som nový a správny pohľad na improvizáciu, rovnako aj možnosť využiť tieto poznatky vo svojej učiteľskej praxi."

                                                                                                             Lukáš Žofčín, pedagog fléten a hoboje

Ráda bych Ti poděkovala za krásný kurz improvizace. Bylo zde zase mnoho nápadů a sdílení  zkušeností s ostatními.  Je to pro mě velká motivace pro výuku a zároveň osobní výzva dělat něco lépe a naučit se něco nového.  Mám pocit, že dnešní děti vyžadují mnohem pestřejší hodiny, jinak se nudí a nebaví je to, a právě improvizace nabízí pestrou škálu aktivit.  Projít si tímto kurzem má opravdu smysl a není to jen "splněná šablona" nebo potvrzení do portfolia. Online forma výuky má také hodně výhod.

                                                                                                      Adéla Podrábská, pedagog fléten

Získala jsem mnoho nejen jako pedagog, ale i jako samotný hráč. Ten příval nápadů, energie a zapálení pro věc je natolik inspirativní, že doporučuji všem muzikantům i učitelům.

Tereza Veselá, pedagog fléten

Začala jsem improvizovat s žáky a výuka je naráz živá a zábavná.

Jana Slavíková, pedagog fléten a sborového zpěvu

KDO VÁS KURZEM PROVEDE

Jmenuji se Martina Komínková. Jsem profesionální hráčka a lektorka hry na zobcové flétny. ​Flétnová studia v zahraničí (hudební akademie v Hamburku, Krakowě a Linzi) se špičkovými profesory byla pro mne jedinečnou zkušeností, ze které stále čerpám a s radostí předávám dalším.

Moc mě těší podporovat všechny, kteří se zajímají nejen o hru na zobcové flétny. Za nejdůležitější považuji zdůrazňovat, že výuka hudby má přinášet radost. A také že má probíhat tvořivou a inspirativní formou, která ve výsledku baví jak žáky, tak učitele. 
Hru na zobcové flétny vyučuji přes 20 let (od roku 2001 na ZUŠ v Brně a v letech 2009-2022 také na brněnské konzervatoři). 

Pravidelně přednáším v rámci DVPP na Konzervatoři Brno a KEA Olomouc (od 2009).

V létě vedu pravidelně třídu fléten na kurzech Letní Bystřická flétna (od 2009).

Od roku 2021 pořádám kurzy online, ve kterých se (nejen) učitelé mohou naučit např. metodiku výuky zobcové flétny, techniku hry, improvizovat a další. A především také načerpat novou motivaci, inspiraci a podporu.
V poslední době jsem často zvána na ZUŠ v ČR i SR, kde vedu jednodenní semináře pro učitele i žáky.

A proč se učit improvizaci právě se mnou

❤️Je to moje srdeční záležitost. Mám ji ráda z mnoha důvodů, navíc mi zachránila hudební kariéru. V jednom náročném období během studií mi totiž dodala potřebnou víru v sebe jako hudebníka. O této zkušenosti v příspěvku s názvem Fun not fear, zábava a né strach, jsem také mluvila na pedagické konferenci věnované improvizaci v Amsterodamu v roce 2019. 

Martina online výuka 01_edited_edited.jpg
TERMÍN KURZU

začátek kurzu 19.10.2023

(všechny termíny 19.10., 2.11., 9.11., 23.11., 30.11., 7.12., 14.12., 11.1., tj. celkem 8 setkání po dvou vyučovacích hodinách v čase 9.00-10.30 hod., + bonusový termín 18.1. ve stejném čase)


ČASTÉ DOTAZY:
KOLIK BUDU POTŘEBOVAT NA KURZ ČASU?

Kurz není časově náročný, protože je rozložen do 3 měsíců. Potkáme se zhruba 1x za 14 dní na lekci (90 minut). 

V jednorázovém semináři získáte informace, ale není prostor dostávat zpětnou vazbu a podporu. V tomto kurzu ji dostanete. A navíc budete mít dostatek času vše zařazovat do praxe, tak aby jste získali jistotu a zažili díky kurzu pozitivní proměnu.

MŮŽE ZA VÁS KURZ UHRADIT VAŠE ŠKOLA?

Rozhodně ano. Při vyplňování přihlášky uvedete fakturační údaje Vaší školy. Po uhrazení objednávky přijde automaticky faktura na zadaný e-mail.

LZE POUŽÍT HRAZENÍ ZE ŠABLON?

Ano, kurz je koncipován tak, abyste jej mohli hradit z dotačního programu OPJAK neboli z šablon. Bude probíhat online synchronní formou, budete mít doklad o účasti (printscreen) a po dokončení kurzu obdržíte certifikát.

Hodinová dotace kurzu je 16 vyučovacích hodin.

CO KDYŽ SE JEDNOHO Z TERMÍNŮ NEMOHU ÚČASTNIT?

Ano, stane se, že jste nemocní nebo musíte řešit jinou neodkladnou situaci. Pro tento případ je tu bonusový termín 18.1.

JE KURZ AKREDITOVANÝ?

Není. Při využití financí ze současných šablon není požadováno, aby byl kurz akreditovaný.

Po ukončení dostanete certifikát o účasti.

JAK ZODPOVÍM VAŠE OTÁZKY ?

Vaše otázky mi můžete napsat nebo říct osobně během zoom lekce anebo již předem emailem a já na ně během kurzu odpovím.

Také v případě, že se nebudete moci zúčastnit naživo, získáte záznam a odpovědi na Vaše otázky.

učitelé z imrpo Kuřim 2023.JPG

Spokojení kurzisté po workshopu improvizace pro pedagogy na jaře 2023.

"Když to dokázali oni, dokážete to taky.

Zamilovat do improvizace je snadné. A hrát bez not je ještě snažší.

Chci vás však varovat, jak jednou začnete, nebudete chtít přestat :)))"

S ČÍM BUDETE Z KURZU ODCHÁZET:

budete vědět, jak s improvizací začít od úplného začátku;

odnesete si výukové PDF materiály;

se zásobou praktických cvičení, které budete znát z kurzu;

s odkazy na hudební podklady a další materiály;

s vědomím, že improvizaci sami zvládáte, a taky že ji můžete naučit své žáky;

s úplně novým pocitem a radostí, že jde hudbu  hrát bez not.

PŘIHLÁŠENÍ A OBJEDNÁVKA KURZU
Studi
Suono il flauto dolce fin dall'infanzia e, dopo essermi laureata in flauto al Conservatorio di Brno, mi sono dedicata professionalmente a questa passione che ho sviluppato ed alimentato durante tutta la vita. Ho frequentato corsi e seminari come la Summer School of Early Music a Prachatice, e ho preso lezioni private in Olanda, con Heiko ter Schegget (Conservatorio di Utrechts). Mi sono poi laureata presso la Masaryk University in “Teoria e pratica della musica antica”. Ho completato un corso con Peter Holtslag alla Hochschule für Music und Theater Hamburg e ho continuato i miei studi con lui all'Akademia muzyczna di Cracovia, dove ho conseguito un Master. Successivamente, ho studiato flauto dolce con Carin van Heerden presso l’Anton Bruckner Privatuniversität Linz (2011 – 2013).
Přihlášení a platba
bottom of page